Середовище Гісса використовується для диференціації мікроорганізмів за здатністю ферментувати цукри та спирти. Індикатор середовища, бромкрезоловий пурпуровий, при ферментації вуглеводу (спирту) та виділенні кислоти змінює забарвлення з фіолетового на жовте, що свідчить про здатність бактерій зброджувати даний вуглевод (спирт). Середовище напіврідке, посів здійснюється методом "проколювання" мікробіологічною петлею. Пробірки інкубують при 37°С протягом 24 годин, після чого оцінюють зміню кольору.
До складу середовища входить лише один певний вуглевод або спирт. Наразі, ТОВ "Фармактив" виробляє 12 найменувань середовища Гісса з наступними складовими:
- арабіноза
- глюкоза
- дульцит
- інозит
- ксилоза
- лактоза
- мальтоза
- манніт
- маноза
- рамноза
- сахароза
- сорбіт