Лактобакагар - диференційне поживне середовище, яке стимулює ріст лактобактерій та інгібує сторонню мікрофлору. Поживна частина середовища включає складні органічні компоненти (пептон, екстракт дріжджів), вуглевод (глюкоза) та мінеральні додатки (магній, марганець). Точно вивірений склад оптимально постачає "вибагливим" лактобактеріям поживні речовини в необхідних концентраціях. При цьому солі органічних кислот (ацетат, цитрат) та низький рівень рН пригнічують розвиток сторонніх мікроорганізмів. Завдяки цьому можна визначити наявність лактобактерій у таких обнасісених зразках, як молочні та харчові продукти або випорожнення. Культивують зразки при 37°С протягом 48 годин в анаеростаті з газпакетом забезпечуючим концентрацію вуглекислого газу 5-10%.